Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους

Με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κ. Παναγιώτη Σίμωση, την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων κα Αγιοστρατίτη Βούλα,  -παρουσία των επιμελητηριακών συμβούλων κ.κ. Λαλανίτη Γιάννη, Μαραγκό Γιάννη και Κουτσαύτη Σπύρο-, συναντήθηκε ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δ. Αναγνωστάκης και συζήτησαν για τα θέματα που απασχολούν τους εμπόρους, τους βιοτέχνες και τους  Μικρομεσαίους επιχειρηματίες του Νομού μας.
Συγκεκριμένα στη συζήτηση τέθηκαν τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη η χώρα προκειμένου, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ύφεσης και της ανταγωνιστικότητας. Μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ανάγκη μείωσης του κράτους, τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, την αποκατάσταση της σταθερότητας και την απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας, τη λειτουργική ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό των φορολογικών υπηρεσιών και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.
Κοινός τόπος όλων των παρεμβάσεων στη συζήτηση, αποτέλεσε η άμεση ανάγκη αναστροφής της οικονομικής πολιτικής, που δυστυχώς οδηγεί τις Μ.Μ.Ε. σε αδιέξοδο και λουκέτο.
Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί δραστικά το παραεμπόριο, με συστηματικούς ελέγχους στα κέντρα εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων και δήμευση αυτών των εμπορευμάτων.
Σε σχέση με τα τοπικά ζητήματα υπήρξε η κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της Εύβοιας, έτσι ώστε να γίνει Πύλη εισόδου και κέντρο διακομιστικού εμπορίου με παράλληλη αξιοποίηση των λιμανιών Χαλκίδας, Κύμης και Μαντουδίου.
Να στηριχθούν τα  επώνυμα τοπικά  προϊόντα και να αναζητηθούν τρόποι τόνωσης της τοπικής οικονομίας, με βάση το θεματικό τουρισμό.
Τέλος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας, που θα βοηθήσει την κοινή δράση προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της τοπικής μας κοινωνίας.

Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για τα δάνεια και τις κάρτες

(του Δημήτρη Αναγνωστάκη)
Η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση από τα δάνεια των ιδιωτών από τις τράπεζες και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

ΔΑΝΕΙΑ: Προώθηση ρυθμίσεων στα δάνεια ώστε να μειωθούν σημαντικά τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες.
Να μην υπερβαίνει η υποχρέωση μηνιαίας δόσης το 30% του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και να δίνονται αντίστοιχες χρονικές επιμηκύνσεις.
Να παραταθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για μια τριετία.
Συγκεκριμένα: Οι τράπεζες πρέπει να υποχρεωθούν να προσέλθουν σε μια Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, για τη λήψη μέτρων όπως: η παραχώρηση περιόδου χάριτος, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, η μείωση του επιτοκίου και η παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου που συνδυαστικά θα οδηγούν στη μείωση του συνολικού ποσού που θα κληθεί να δώσει ο δανειολήπτης.
Δάνειο ιδιωτών (στεγαστικό, προσωπικό-καταναλωτικό) για το οποίο έχει ήδη αποπληρωθεί το κεφάλαιο, συν ένα εύλογο κέρδος, αυτό να διαγράφεται.
Στα υπόλοιπα, επαναπροσδιορίζονται: περίοδος χάριτος, επιτόκια και διάρκεια αποπληρωμής, βελτιωμένα.

Πιστωτικές κάρτες: Για τις πιστωτικές κάρτες η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για μια Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθούν επιτόκια πιστωτικών καρτών, που θα παρακολουθούν τα επιτόκια των «βασικών μαζικών προϊόντων», των πιστωτικών καρτών των τραπεζών των χωρών της ευρωζώνης.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει πρόγραμμα και θέσεις.
                Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η Αριστερά της ευθύνης.

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Εισήγηση της Εκλογικής Επιτροπής στη συνέντευξη τύπου της ΔΗΜΑΡ στη Χαλκίδα στις 28/5/2012


Η Δημοκρατική Αριστερά είναι εδώ, έτοιμη να δώσει και αυτή τη μάχη. Με σταθερές θέσεις που δεν άλλαξαν από τις προηγούμενες εκλογές (μαθαίνουμε ότι κάποιοι άλλοι ετοιμάζουν …νέο πρόγραμμα) και που συνοψίζονται στην αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για μια ανοικτή, δημοκρατική, παραγωγική Ελλάδα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης.
Εμείς στη Δημοκρατική Αριστερά δίνουμε μια συνεχή πολιτική μάχη για:
·    Τον κόσμο της εργασίας. Θεωρούμε πρώτο μέλημά μας και το έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων όσο αφορά την μετενέργεια, τις συλλογικές συμβάσεις και τις κατώτατες αμοιβές. Αλλά και σε τοπικό επίπεδο, βρεθήκαμε μαζί με τους εργαζόμενους της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ και στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
·   Να προχωρήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Προτείνουμε βαθιές τομές στην ελληνική κοινωνία όπως η ενοποίηση όλων των ασφαλιστικών φορέων στο όνομα ότι δεν υπάρχουν πρώτης και δεύτερης κατηγορίας Έλληνες πολίτες, ενοποίηση όλων των Ταμείων Υγείας και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγειονομικής Περίθαλψης, εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και καθιέρωση ελεγκτικών συστημάτων στα δημόσια νοσοκομεία.
·   Φορολογική δημοκρατία με πάταξη της φοροδιαφυγής. Προτείνουμε γενική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και εντατικοποίηση των ελέγχων με παράλληλη απλοποίηση του όλου συστήματος και αλλαγή της σχέσης του πολίτη με το φορολογικό μηχανισμό σε πλήρως ηλεκτρονική από σχέση δοσοληψίας που είναι σήμερα σε πολλές ΔΟΥ της χώρας. Μετατροπή των αδικημάτων «απιστία σε βάρος του Δημοσίου» και «φοροκλοπή», διαρκή εγκλήματα, χωρίς παραγραφή. Προτείνουμε δραστικό περιορισμό του παραεμπορίου. Αλλαγή στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, με την αύξηση των άμεσων (προσωπικών) φόρων.
·   Να προχωρήσουμε με ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο που θα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αύξηση της δραστηριότητας σε τομείς εμπορεύσιμων αγαθών. Αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα. Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των ενεργειακών δυνατοτήτων. Ανάπτυξη του ενιαίου συμπλέγματος τουρισμού – πολιτισμού. Αξιοποίηση του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των νέων μας για τη δημιουργία επιχειρήσεων σε τομείς γνώσης. Ενίσχυση της εξωστρέφειας της μεταποίησης. Ανάληψη πρωτοβουλιών από το κράτος για το άνοιγμα αγορών, σε παραδοσιακούς και νέους τομείς. και τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων με χώρες της ΝΑ Ευρώπης
·   Για μια ανάπτυξη με κοινωνικές προτεραιότητες και περιβαλλοντική προστασία. Ολοκλήρωση υποδομών για την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων. Συντονισμένη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος (προστατευόμενες περιοχές) σε συνδυασμό με τοπικά αναπτυξιακά μοντέλα με έμφαση σε αγροτικές και ήπιες τουριστικές δραστηριότητες. Κάτι που έχουμε εξειδικεύσει και για την Εύβοια με την πρότασή μας για τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και ακριβή οριοθέτηση περιοχών αυτών. Θεωρούμε ότι η προστασία αυτή πρέπει να δίνει βάση στα τοπικά παραδοσιακά μοντέλα πρωτογενούς παραγωγής και, παράλληλα, να δημιουργεί ευκαιρίες για νέες ήπιες τουριστικές δραστηριότητες, μελέτη του περιβάλλοντος και καινοτόμες δράσεις όπως η ανάπτυξη της φυσικής φαρμακολογίας.
Αυτές είναι κάποιες μόνο από τις λεπτομερείς πολιτικές μας θέσεις, που θα θελήσουμε να προωθήσουμε και πάλι μετά τις εκλογές και θα ζητήσουμε και από τα υπόλοιπα κόμματα να παλέψουμε μαζί για να μπορέσουμε να δούμε την έξοδο από το βαθύ πηγάδι στο οποίο έχει βρεθεί όλη η ελληνική κοινωνία.
Δεν ξεχνάμε ότι στο πηγάδι αυτό μας έβαλαν η συντονισμένη δράση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας τα προηγούμενα τριανταπέντε χρόνια. Σας λέμε ότι η πορεία δεν θα είναι εύκολη, όσο τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό.

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Ομιλία του Φώτη Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς

Προχωράμε με αισιοδοξία στην εκλογική μάχη. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, τις κρίσιμες αυτές 22 μέρες που απομένουν. Κυρίως με εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού που είχε τη δυνατότητα από τις 6 Μαΐου να αξιολογήσει συμπεριφορές, να μετρήσει τη συνέπεια λόγων και έργων, την αξιοπιστία κάθε πολιτικής δύναμης.

Είδε και έμαθε πολλά ο λαός μας αυτές τις πυκνές σε εξελίξεις ημέρες. Είδε τα δυο βασικά συνθήματα με τα οποία έφτασαν στις κάλπες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από την μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, να καταρρέουν  μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Η  πιστή, μέχρι κεραίας, εφαρμογή του μνημονίου οδήγησε σε συρρίκνωση τη  ΝΔ και σε συντριβή το ΠΑΣΟΚ, τους υπαίτιους και ένοχους της κατάστασης της χώρας. Η μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η προσδοκία επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογική επιτυχία αλλά τώρα – όπως συμβαίνει πάντα με τα ψεύτικα  λόγια  – οδηγεί την ηγεσία του από την μια αντίφαση στην άλλη και από την μια υπαναχώρηση στην άλλη.

Ουσιαστικά όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τους ρεαλιστικούς στόχους που θέσαμε προεκλογικά και το δίπολο που με συνέπεια υποστηρίξαμε: δηλαδή παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του μνημονίου. Θυμίζουμε στους Έλληνες πολίτες ότι τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μας έλεγαν ότι αυτά τα πράγματα – δηλαδή η σταδιακή αποδέσμευση – δεν  γίνονται ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε την θέση μας μειωμένης ριζοσπαστικότητας. Τώρα όλοι έρχονται στα λόγια μας. Και οι πολίτες μας εμπιστεύονται, όλο και περισσότερο, γιατί εμείς ούτε τους οδηγήσαμε σε παθητική στάση ούτε τους καλλιεργήσαμε ψευδαισθήσεις. Τους είπαμε την αλήθεια .

Μια ιστορία θα σας πω...

(του Κώστα Χαϊνά)

Λοιπόν αυτές τις μέρες συνάντησα ένα παλιό φίλο που είναι καλός στις ιστορίες κάθε είδους. Και πάντα όταν τον συναντάω μου λέει μια ιστορία. Σας μεταφέρω λοιπόν την τελευταία που μου είπε μετά τις εκλογές της 6ης Μαίου, ως ερμηνεία των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Κάπου στα νοτιανατολικά της Ευρώπης υπάρχει μια χώρα που τη λένε Ελλάδα. Η χώρα αυτή είναι πολύ όμορφη με ωραίες παραλίες και βουνοκορφές και την προτιμούν για τις διακοπές τους πολλοί βορειοευρωπαίοι που ζούνε τις περισσότερες μέρες του χρόνου μέσα στην ομίχλη. Αυτή η χώρα λοιπόν μετά την περιπέτεια της χουντικής επταετίας το 1974, προσπάθησε να ορθοποδήσει. Ένας αέρας αλλαγής έπνεε παντού. Ο άνεμος αυτός έγινε τυφώνας και το 1981 το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ή ΠΑΣΟΚ, σάρωσε τα πάντα. Και έτσι ένας νέος όρος καθιερώθηκε. Οι μη προνομιούχοι. Έτσι αδικίες χρόνων σε ένα βαθμό αντιμετωπίσθηκαν και κοινωνικές δυνάμεις που για χρόνια ήταν στο περιθώριο, αναβαθμίσθηκαν και μάλιστα οι συντεχνιακοί τους εκπρόσωποι απέκτησαν δικαιώματα που ποτέ τους πριν δεν είχαν.
 

ΔΗΜ.ΑΡ.: Έτσι θα πατάξουμε την παραοικονομία

(του Δημήτρη Αναγνωστάκη)
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 30-35% του Α.Ε.Π. πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά και η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει μέτρα και δράσεις, που καθιστούν τη φοροδιαφυγή ασύμφορη για τους παραβάτες, με τη λήψη σκληρών μέτρων όπως είναι: η δήμευση περιουσιακών στοιχείων και οι αυστηρές ποινικές κυρώσεις για τους φοροφυγάδες.
Συγκεκριμένα τα μέτρα που η ΔΗΜ.ΑΡ. προτείνει και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα είναι:
·         Ανεύρεση όσων διαχειρίστηκαν παρανόμως και προς ίδιον όφελος δημόσιο χρήμα, επιστροφή χρημάτων και ποινικές διώξεις.
·         Έλεγχος περιουσιών που αποκτήθηκαν από πολιτικά πρόσωπα τα τελευταία είκοσι (20) έτη. Αποζημίωση του Δημοσίου από πολιτικά και λοιπά πρόσωπα, που απέκτησαν παράνομα και με αθέμιτες πράξεις, (μίζες, λαδώματα, προμήθειες), περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία είκοσι (20) έτη και δήμευση αυτών.
·         Έλεγχος περιουσιακών στοιχείων, που απέκτησαν διαχειριστές δημοσίου χρήματος, μέλη επιτροπών ανάθεσης δημοσίων έργων ή προμηθειών, δημόσιοι υπάλληλοι με εισπρακτικό ή ελεγκτικό ρόλο τα τελευταία είκοσι (20) έτη. Δήμευση αυτών εφόσον η προέλευσή τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.
·         Γενική εφαρμογή του «πόθεν έσχες», με έμφαση σε φορολογουμένους που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας. Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» πρέπει να στηριχθεί σε ένα σύνολο στοιχείων όπως φορολογικές δηλώσεις, καταθέσεις, μετοχές, κρατικά χρεόγραφα, που κατέχει ο φορολογούμενος , ώστε να είναι αποτελεσματικός.
·         Άμεση δέσμευση των κεφαλαίων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, που δεν δικαιολογούνται από το «πόθεν έσχες» και φορολόγηση αυτών, ως αποκρυφθέντων εισοδημάτων.
·         Εντοπισμός καταθέσεων και εξαχθέντων κεφαλαίων από έλληνες πολίτες σε τράπεζες στην αλλοδαπή και φορολόγηση αυτών, ως αποκρυφθέντων εισοδημάτων, εφόσον δεν δικαιολογείται η απόκτηση τους.
·        Δήμευση περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και οικονομικά εγκλήματα: (λαθρεμπορία, παράνομο εμπόριο όπλων, ναρκωτικών, κυκλώματα πορνείας, παράνομες προμήθειες, κλπ).
·        Έλεγχος της διακίνησης πετρελαίου για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, με αυστηρές ποινές στους λαθρέμπορους καυσίμων, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων.
·         Άμεση αντιμετώπιση της φοροκλοπής μέσα από τις off shore εταιρείες και τις εικονικές εταιρείες σε χώρες με χαμηλό συντελεστή.
·         Δραστικός περιορισμός του παραεμπορίου: Συστηματικοί έλεγχοι στα κέντρα εισαγωγής και διακίνησης λαθραίων εμπορευμάτων, κλείσιμο επιχειρήσεων, δήμευση των εμπορευμάτων και απέλαση των αλλοδαπών εισαγωγέων και διακινητών αυτών.
·        Δημιουργία, ανάπτυξη «κινήματος αποδείξεων», μέσα από κίνητρα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και καλλιέργεια αντίστοιχων στάσεων.
·        Εντατικοποίηση των τακτικών φορολογικών ελέγχων, με έμφαση στις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα άνω των 300.000 ευρώ.
·        Εντατικοποίηση των προσωρινών φορολογικών ελέγχων, για τη διαπίστωση της απόδοσης ή όχι παρακρατουμένων φόρων (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΦΜΥ), με τον έλεγχο επιχειρήσεων - επιτηδευματιών, αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των σχετικών δηλώσεων.
·         Ψήφιση ειδικού νόμου με αναδρομική ισχύ, που θα καθιστά «την απιστία σε βάρος του Δημοσίου» και «τη φοροκλοπή», διαρκή εγκλήματα, χωρίς παραγραφή και θα θεσπίζει την αυτόματη άρση του φορολογικού, τραπεζικού και οποιουδήποτε άλλου απορρήτου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει πρόγραμμα και θέσεις.
                                  Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι η Αριστερά της ευθύνης.

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στην Εύβοια


Στη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των πρωτοβάθμιων σωματείων της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, συμμετείχε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης στέλεχος της ΔΗΜ.ΑΡ. και παρακολούθησε τη διαδικασία ενημέρωσης για τα γενικότερα εργασιακά ζητήματα αλλά και για τα θέματα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και της Μετενέργειας, που απασχολούν έντονα τους εργαζόμενους.
Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε. Στέφανος Μπασινάς, ανέλυσε τα νέα δεδομένα, δίνοντας το συνδικαλιστικό και νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ζητημάτων και κάλεσε τα συνδικαλιστικά στελέχη να αγωνιστούν στους χώρους δουλειάς, ώστε να μην υπογραφούν ατομικές συμβάσεις, που θα υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.
Στη συζήτηση που ακολούθησε παρενέβη και το στέλεχος τηςΔΗΜ.ΑΡ., προσεγγίζοντας το πολιτικό σκέλος των θεμάτων, θυμίζοντας οτι ντόπια εργοδοτικά συμφέροντα επέβαλαν τη βάναυση τροποποίηση των εργασιακών σχέσεων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε εξάλλου και με δημόσιες δηλώσεις, και ανέλυσε την πρόταση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, που συνοψίζεται στο τρίπτυχο :
  • Κατάργηση της νομοθεσίας για τη μείωση των κατώτατων μισθών, που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω.
  • Άμεση αντιμετώπιση - νομική τακτοποίηση του ζητήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας.
  • Διεκδίκηση και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξουν θέσεις εργασίας.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Έτοιμοι για τη νέα εκλογική μάχη


Συνεδρίασε στις 22/5/2012 η κομματική οργάνωση της Νομ. Επιτροπής Εύβοιας της ΔΗΜ.ΑΡ. Για να σχεδιάσει την πορεία της στη νέα προεκλογική περίοδο.
Από την εισήγηση και τη συζήτηση προέκυψαν και αναδείχτηκαν τα θετικά αποτελέσματα του κόμματος μας στην Εύβοια, με την κατάκτηση έδρας, και Πανελλαδικά.
Ιδιαίτερα θετικά κρίθηκαν οι θέσεις του κόμματος μας στο μεσοδιάστημα μετά την 6/5ου. Με την υψηλού βαθμού ευθύνης  πρόταση μας για κυβέρνηση της αριστεράς και την πρόταση μας για οικουμενική κυβέρνηση.
Οι θέσεις μας για παραμονή στην Ευρωζώνη και η σταδιακή απαγκίστρωση από επαχθεις όρους του μνημονίου, σήμερα έχουν γίνει κέντρο αναφοράς όλων των υπολοίπων κομμάτων.
Πρώτο το κόμμα μας έκανε αναφορά στην αναζήτηση του Ευρωομόλογου που σήμερα αναφέρεται ως εργαλείο ανάπτυξης.
Όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος μας θα ριχτούν με δύναμη στην εκλογική μάχη, στηρίζοντας την έδρα μας στην Ευβοια.υποσχομενοι αύξηση των ποσοστών του κόμματος μας.
Τέλος αποφασίσαμε να μοιραστούμε με τα Μ.Μ.Ε  και τους συμπολίτες μας τους προβληματισμούς και την διάθεση μας…
Σε συνέντευξη τύπου του κόμματος μας που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό κέντρο Εύβοιας την  Δευτέρα 28/5/2012 στις 19.30.

Οι θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.

(του Δημήτρη Αναγνωστάκη, βουλευτή Ευβοίας της ΔΗΜΑΡ)

Τελευταία γινόμαστε μάρτυρες μιας τυφλής κι ανώφελης σύγκρουσης, ανάμεσα στα στελέχη του Νεοφιλελευθερισμού (όπως αυτός εκφράζεται από το παλιό δίπολο Ν.Δ. & ΠΑ.ΣΟ.Κ) και τα στελέχη της λαϊκίστικης, δημαγωγικής και ανεύθυνης πλέον Αριστεράς, του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Μοναδικός σκοπός αυτής της τεχνητής πόλωσης, να κερδηθούν οι εντυπώσεις, προσπερνώντας την ουσία και στρουθοκαμηλίζοντας μπροστά στη σκληρή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Επειδή ποτέ δεν υπήρξα οπαδός του πολιτικού ετεροπροσδιορισμού αλλά υπέρμαχος του αυτοπροσδιορισμού, θέλω μέσα από αυτό το σημείωμα να προβάλλω τις θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και να παρουσιάσω τις άμεσες δεσμεύσεις μας, προκαλώντας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να παρουσιάσουν επιτέλους θέσεις και πρόγραμμα, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο έλληνας πολίτης, προκειμένου να επιλέξει με βάση τη λογική και το επιχείρημα και όχι με βάση το life style και τα επικοινωνιακά τερτίπια.

Εμείς λοιπόν τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. δεσμευόμαστε, να κινηθούμε σταθερά στις δύο αλληλοσυμπληρούμενες κατευθύνσεις: Μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση-αποδέσμευση από το μνημόνιο.

Αξιοποιώντας το ευνοϊκότερο κλίμα που υπάρχει στην Ευρώπη, μετά την εκλογή του Ολάντ και την υποχώρηση των συντηρητικών δυνάμεων στην Γερμανία, έχουμε επιπλέον  δυνατότητες να διαπραγματευτούμε σκληρά, για τα συμφέροντα των εργαζομένων και να υπερασπιστούμε τη θέση της χώρας μέσα στην ευρωζώνη.

Οι μαγκιές του τύπου «Ολαντρεου» δεν συνιστούν υπεύθυνη πολιτική στάση και δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Αντίθετα προξενούν  -χωρίς λόγο- αντιπαραθέσεις, που δυσχεραίνουν την όποια δυνατότητα συνεννόησης με τους εταίρους μας.

Θέσεις ΔΗΜ.ΑΡ
  • Σε άμεση προτεραιότητα για μας, είναι το να διαπραγματευτούμε την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018, για να πάρει ο τόπος μια βαθειά ανάσα και να ανασυνταχθούμε ως κοινωνία.
  • Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κατάργηση της νομοθεσίας για τη μείωση των κατώτατων μισθών, που συμπαρέσυρε όλες τις αμοιβές προς τα κάτω.
  • Άμεσα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας.
  • Πρώτο μέλημα μας η διεκδίκηση και εφαρμογή ενός πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος, προκειμένου να υπάρξουν και θέσεις εργασίας.

Δεσμεύσεις ΔΗΜ.ΑΡ.
Για να αποτρέψουμε και για να αποφύγουμε νέα μέτρα τον Ιούνιο του 2012, με στόχευση τις περαιτέρω μειώσεις των συντάξεις και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, θα παλέψουμε για να υποκατασταθούν από :

  • Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δις, που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.
  • Καταπολέμηση της διαφθοράς, μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δις του ποσού των δημόσιων προμηθειών.
  • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δις.
 
Αυτά είναι τα άμεσα μέτρα και οι άμεσες δεσμεύσεις μας, που προτείνουμε ως ΔΗΜ.ΑΡ. και φυσικά η επαναδιαπραγμάτευση θα συνεχίζεται, μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας.

Όμως η χώρα για να διαπραγματευτεί και να προχωρήσει στη σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο και τους επαχθείς όρους του, πρέπει να έχει κυβέρνηση.
Και όσο ισχυρότερη βγει η ΔΗΜ.ΑΡ. και ο τρίτος πόλος που συγκροτεί, από την κάλπη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό, ικανή να κρατήσει την χώρα μέσα στην Ευρώπη και να προχωρήσει στη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Τέλος ξεκαθαρίζουμε, προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να ξέρουν οι πολίτες τι ψηφίζουν, σε ότι μας αφορά, δεν θα επιτρέψουμε να μπει η χώρα σε περιπέτειες με τρίτες κατά σειρά εκλογές.

Όσο πιο ισχυρή είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ τόσο πιο προοδευτική, αποτελεσματική και σταθερή θα είναι η κυβέρνηση, που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Περίληψη της ομιλίας του Φώτη Κουβέλη στην κοινοβ. ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς


18/5/2012

Την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου στις εκλογές, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης. Μίλησε για καρικατούρα δικομματισμού που δημιουργείται στο πολιτικό σκηνικό από ένα λαϊκιστικό δίπολο, το οποίο επιχειρεί να παγιδεύσει τη χώρα: από την μία η Δεξιά με νεοφιλελεύθερες επιλογές και από την άλλη η πιο λαϊκίστικη Αριστερά.
Ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου, τη συγκρότηση του οποίου μόνο η ΔΗΜΑΡ μπορεί να εγγυηθεί. 
«Η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό», τόνισε στην Κ.Ο της ΔΗΜΑΡ, υπογραμμίζοντας ότι ο τόπος δεν αντέχει τρίτες εκλογές.
Ο κ. Κουβέλης εξαπέλυσε επίθεση κατά της δεξιάς, τονίζοντας ότι «Οι συσπειρωμένες δυνάμεις της δεξιάς πολυκατοικίας ξαναμπαίνουν στα διαμερίσματα όχι γιατί συμφωνούν μεταξύ τους, αλλά για να διεκδικήσουν την πρώτη θέση, επισείοντας τον κίνδυνο μιας αριστεράς που κινείται σε αντιευρωπαϊκή τροχιά».
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα. Αυτή η αριστερά την μια μιλάει για καταγγελία του μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση ενώ, όταν απευθύνεται στον Μπαρόζο, περιορίζεται στην επανεξέταση. Με δυο λόγια, ψαρεύει στα θολά νερά. Αυτή η Αριστερά αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις της παραδοσιακής αριστεράς και του ΠαΣοΚ και κλίνει το μάτι στο λαϊκισμό, φτάνοντας να προτείνει για πρωθυπουργό τον Γεράσιμο Αρσένη. Αυτή η Αριστερά δεν είναι η δική μας Αριστερά και ας μην ματαιοπονούν με προσχηματικές επιθέσεις φιλίας»,όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουβέλης δεσμεύτηκε για:

- Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δισ.που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ότι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.

- Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δισ. του ποσού των δημόσιων προμηθειών.

- Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δισ.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η ΔΗΜΑΡ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους της ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ


Στο εργοστάσιο της ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ βρέθηκε διμελές κλιμάκιο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ αποτελούμενο από τον βουλευτή της, Δημήτρη Αναγνωστάκη και το μέλος της εκλογικής επιτροπής Στάθη Κουρνιώτη και συμπαραστάθηκε στους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ( 3ωρες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας).
Ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου ενημέρωσαν για τα αιτήματα του αγώνα τους και ζήτησαν την στήριξη με κάθε πρόσφορο τρόπο, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αυταρχική και αντεργατική στάση της συγκεκριμένης εργοδοσίας.
Η ΔΗΜ.ΑΡ μέσω των στελεχών του κλιμακίου της δήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων. Αξίζει να σημειωθεί οτι πρώτοι εκείνοι και με απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης αποφάσισαν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, προτείνοντας πάγωμα του εισοδήματός τους για δύο ολόκληρα χρόνια.
Η Διοίκηση του εργαστασίου όχι μόνο δεν εκτίμησε την υπεύθυνη στάση των εργαζόμενων αλλά αντίθετα και κόντρα σε κάθε λογική πρότεινε νέες μειώσεις μισθών-ημερομισθίων, που οδηγούν τους εργαζόμενους στα όρια της εξαθλίωσης, όταν μάλιστα είναι σε όλους γνωστή η κερδοφορία της επιχείρησης κατά την περασμένη χρονιά.
Τα στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ.  συνομίλησαν με τους απεργούς και εξέφρασαν την πεποίθησή τους για τη θετική έκβαση του αγώνα τους και δεσμεύτηκαν για διαρκή παρουσία και στήριξη στους αγώνες του Σωματείου.

Η SIEMENS και τα στελέχη της ας καταλάβουν οτι τα κέρδη τους δεν πρέπει να κατευθύνονται πουθενά αλλού, παρά μόνο στους εργαζόμενους που τα παράγουν και σε επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η τοπική οικονομία και έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα

13/5/2012


Ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικής αθλιότητας. Έως χθες μας καλούσε να μείνουμε σταθεροί στη γνωστή μας θέση να μην μετέχουμε σε κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα μετά τη σύσκεψη δήλωσε ότι έχουμε συμφωνήσει με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κυβέρνηση στήριξης του μνημονίου. Είναι ντροπή. Η προφανής αδυναμία να δικαιολογήσει τη στάση του δεν επιτρέπεται να τον οδηγεί στη συκοφαντία και στο ψεύδος. Αυτό είναι πολιτική ανηθικότητα.

Τελικά ποιός είναι πολιτικά συνεπής;

(του Δημήτρη Αναγνωστάκη)


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΝΕΠΗΣ; ΠΟΙΟΣ ΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ;
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΤΙ ΕΙΠΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΡΑΞΗ!
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΕΙΞΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΩΝ; ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΑΛΛΑ;
ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΤΑΞΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ;

Ιδού τι είχε δηλώσει στη συνέντευξή του στο Ζάππειο ο κ. Αλέξης Τσίπρας:

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κυρία Καββαδία εμείς όχι, δε θα επιστρέψουμε την εντολή τη διερευνητική, διότι αν καταφέρουμε να μας δοθεί η διερευνητική εντολή αυτό θα είναι διότι θα μας τη δώσει ο λαός, δε θα μας τη δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επειδή μας συμπαθεί, αλλά επειδή θα είναι υποχρεωμένος να το κάνει, με βάση το Σύνταγμα και τη ψήφο του λαού.

Αν ο λαός λοιπόν μας δώσει ένα τέτοιο όπλο, εμείς τα όπλα του λαού δε θα τα παραδώσουμε, θα τα αξιοποιήσουμε. Θα τα αξιοποιήσουμε, προκειμένου να ανατραπεί η πορεία προς την καταστροφή, αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη τώρα, πως να απευθυνθούμε την επόμενη μέρα στον εργάτης της Χαλυβουργικής, στον μικρομεσαίο καταστηματάρχη που κλείνει το μαγαζί του και βάζει λουκέτο.

Απευθυνθήκαμε λοιπόν από την πρώτη στιγμή σε όλο το πολιτικό φάσμα, ας το πω σχηματικά στην πολιτική γεωγραφία από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα αριστερά της Αριστεράς, από τους αγωνιστές που δεν μπορούν να δουν τον εαυτό τους μέσα σε ένα ΠΑΣΟΚ μεταλλαγμένο σε ένα νεοφιλελεύθερο μνημονιακό κόμμα, έως τις δυνάμεις της «εξωκοινοβουλευτικής» αριστεράς. [...]

Εν τούτοις όμως δήλωσα και ξαναδηλώνω ότι τα όπλα μας εμείς δε θα τα καταθέσουμε και αν το βράδυ των εκλογών υπάρχει ένα νέο πολιτικό σκηνικό, η εκλογική αριθμητική θα πάει περίπατο και η πολιτική αριθμητική πολλές φορές όταν έχουμε τέτοιες μεγάλες εξελίξεις δεν αθροίζει με βάση τη συλλογιστική του 1 + 1 κάνουν 2.

Το βράδυ των εκλογών αν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία δεν έχουν 151 στη Βουλή, θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο. Και ακόμα και αν αυτός ο εκλογικός νόμος με την εκλογική αριθμητική στερεί από την Αριστερά τη δυνατότητα πλειοψηφίας στη Βουλή μπορούμε να τη διεκδικήσουμε και να την πετύχουμε. Αυτή είναι η δική μας θέση.


Η υπενθύμιση έχει να κάνει με όσα περί αξιοπιστίας ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα! 
Η απλή παράθεση της δήλωσης, χωρίς σχολιασμό, σας δίνει τη δυνατότητα να κρίνετε και να αξιολογήσετε τις πολιτικές συμπεριφορές και στάσεις των κομμάτων της Αριστεράς στο σύνολό τους.

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Η κρισιμότητα των ημερών που ζούμε δεν μπορεί να μετατραπεί σε προεκλογική φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ!


11/5/2012
Σε αυτές τις δύσκολες για τη χώρα περιστάσεις, η Δημοκρατική Αριστερά και ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης προτείνουν την συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα  της λαϊκής ετυμηγορίας.
 Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και  χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον  για  να πετύχει θετικά  αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη, με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.
Εμείς εξ άλλου έχουμε έγκαιρα ξεκαθαρίσει την θέση μας ότι σε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  δε θα συμμετέχουμε. Ας το πούμε για άλλη μια φορά για όσους θέλουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας και να μας επιτίθενται : σε κυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ  η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν θα συμμετέχει.
Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την διερευνητική εντολή για να συγκροτήσει μια κυβέρνηση αριστεράς και την μετέτρεψε σε προεκλογικό του διήμερο, θεωρώντας ότι η κρισιμότητα της στιγμής είναι κατάλληλη για τη συλλογή ψήφων.
Αν λοιπόν δεν υπάρξει κάποια  διαφοροποίηση στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα πάμε για εκλογές.  Δεν τις θέλαμε, κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας- και ακόμα περισσότερα- για να μην γίνουν, αλλά εφόσον γίνουν είμαστε έτοιμοι - σε θέση μάχης. Ο κόσμος που ψήφισε ΔΗΜ.ΑΡ. έδωσε θετική ψήφο. Και όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι η δική μας πρόταση ήταν η μόνη που έδινε διέξοδο. Θέλουν να στήσουν ένα  δίπολο, κακέκτυπο του δικομματισμού που ταλαιπώρησε την χώρα.
Ε, λοιπόν όχι. Υπάρχει τρίτος δρόμος. Ο δρόμος του αριστερού ευρωπαϊσμού, ο δρόμος των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ο δρόμος της ΔΗΜ.ΑΡ. Αυτήν την σημαία σηκώνουμε και καλούμε τους πολίτες να συσπειρωθούν γύρω μας. Να μας δώσουν κι άλλη  δύναμη για να την κάνουμε δύναμη για την χώρα και την κοινωνία.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ


10/5/2012

Οδεύουμε προς το τέλος των διερευνητικών εντολών. Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για όλους. Απευθύνομαι προς όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και τους γνωστοποιώ την πρόταση της ΔΗΜ.ΑΡ. για συγκρότηση κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή απηύθυνα πριν από λίγο στον κ. Βενιζέλο και είναι αυτονόητο ότι απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Προτείνω τη συγκρότηση Οικουμενικής κυβέρνησης, με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας.
Η αποστολή αυτής της κυβέρνησης, που θα έχει συγκεκριμένο δεσμευτικό πρόγραμμα και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014, θα είναι διπλή : Πρώτον, να κρατήσει την χώρα μέσα στην ΕΕ και το ευρώ και δεύτερον, να ξεκινήσει την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Η κυβέρνηση αυτή με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη θα αξιοποιήσει το ευνοϊκότερο πλέον ευρωπαϊκό πολιτικό περιβάλλον για να πετύχει θετικά αποτελέσματα, μετά από συστηματική και σκληρή διαπραγμάτευση. Να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή στην Ευρώπη , με την κοινωνία όρθια και με την νέα γενιά παρούσα.
Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση με απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών που περνάει η χώρα και καλούμε όλες τις δυνάμεις να ανταποκριθούν με συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στον τόπο. Επισημαίνω ότι εμείς και εγώ προσωπικά δεν διεκδικούμε τίποτε πέρα από την ικανοποίηση να έχουμε συμβάλει σε έξοδο από την κρίση προς όφελος του λαού και της χώρας

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα

8/5/2012

Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση.
Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες.
Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.

Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται.
Η ΔΗΜΑΡ συμβάλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.
Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής


8/5/2012

Η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς Ευβοίας ευχαριστεί όλους τους  πολίτες που ψήφισαν το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε αυτή την πρώτη εκλογική αναμέτρηση του κόμματος. Ευχαριστεί επίσης τους υποψηφίους  και τα μέλη του κόμματος που έδωσαν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στην Εύβοια. Θέλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια και να ευχηθούμε καλή δύναμη στο Δημήτρη Αναγνωστάκη που εξελέγη βουλευτής του κόμματός μας, έναν από τους 19 βουλευτές που θα εκπροσωπούν τη Δημοκρατική Αριστερά στη βουλή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Εκλογική Επιτροπή θα καλέσει τα μέλη και τους φίλους του κόμματος σε ευρεία σύσκεψη για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, να εξάγουν πολιτικά συμπεράσματα και να οργανώσουν την πολιτική δράση και παρέμβαση του κόμματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Γραφείο Τύπου

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Σαμαρά


7/5/2012

Σταθερή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από την λαϊκή ετυμηγορία.
Είναι προφανές ότι μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την εντολή των πολιτών. Για μας ισχύει απολύτως το δίπολο που θέσαμε προεκλογικά: Η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο.
Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σε αυτά τα δυο σημεία. Άκουσα τον κ. Τσίπρα που επανέλαβε την πρότασή του προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, προσθέτοντας τη λέξη «πρωτίστως προς τις δυνάμεις της αριστεράς».
Εμείς όταν μιλάμε για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις προφανώς συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς και με τέτοια πολιτική διάθεση προσερχόμαστε. Περιμένουμε λοιπόν καθαρές και σαφείς προτάσεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε.

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Οι πολίτες να καθορίσουν το μέλλον του τόπου μας


Η Δημοκρατική Αριστερά με όλες τις δυνάμεις της θα δώσει τη μάχη όχι μόνο για τα πολύ μεγάλα θέματα της δημοκρατίας, της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και για όλα εκείνα τα πολύ μεγάλα θέματα της Εύβοιας:
-          Για να παρέχονται σε όλους τους πολίτες του νομού υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας. Τα νοσοκομεία μας πρέπει  όχι μόνο να αναβαθμιστούν και να κατασκευαστούν νέα αλλά και να επανδρωθούν με το σωστό εξοπλισμό και το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
-          Για να προστατευτεί αποτελεσματικά το περιβάλλον, ιδιαίτερα όσο αφορά τις απαιτούμενες υποδομές για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την απορύπανση των υπόγειων υδροφόρων, τη διασφάλιση της ποσότητας και ποιότητας του πόσιμου νερού, την προστασία και ανάδειξη των εξαιρετικών οικοσυστημάτων μας.
-          Για να κατασκευαστούν επιτέλους όλα τα απαιτούμενα έργα μεταφορικών υποδομών που θα συνδέουν όλες τις κωμοπόλεις και τα χωριά του νομού με ασφάλεια.
-          Για να προστατευτεί η εργασία και να δοθεί έμφαση στις δυνατότητες, τη δημιουργικότητα και το μεράκι των εργαζομένων του τόπου μας. Να καταπολεμηθεί η ανεργία με στήριξη της αγροτικής μας παραγωγής, στήριξη της τοπικής μας βιομηχανίας και βιοτεχνίας, στήριξη του τουρισμού και των μικρών επαγγελματιών και προσέλκυση νέων επενδύσεων.
-          Να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα και να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Οι αμοιβές πρέπει να αντανακλούν το μόχθο των εργαζομένων, να προστατεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και να διασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στην διανομή του πλούτου που παράγεται από την κοινωνία μας. Κανείς δεν πρέπει να μένει απέξω. Κανείς δεν περισσεύει.
Με την ψήφο μας δίνουμε το μήνυμα ότι οι πολίτες είναι αυτοί που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου, κρατώντας την οικονομία ζωντανή και την κοινωνία όρθια.