Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Σας ευχαριστούμε


Η Εκλογική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς Ευβοίας ευχαριστεί όλους τους  πολίτες που στήριξαν ενεργά την πολιτική της πρόταση ψηφίζοντας ΔΗΜΑΡ και επανεκλέγοντας βουλευτή το Δημήτρη Αναγνωστάκη. Ευχαριστεί επίσης τους υποψηφίους  και τα μέλη του κόμματος που έδωσαν τη μάχη των βουλευτικών εκλογών στην Εύβοια. Η Δημοκρατική Αριστερά, ως αριστερά της ευθύνης και με τη δύναμη που της έδωσε ο ελληνικός λαός, θα αγωνιστεί για να πραγματοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να συμβάλλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η Ν.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς θα καλέσει σύσκεψη των μελών της για να συζητηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και να οργανωθεί η πολιτική δράση και η παρέμβαση του κόμματος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Γραφείο Τύπου

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

12 λόγοι για να ψηφίσουμε ΔΗΜΑΡ


(του Δημήτρη Αναγνωστάκη)
  • Φρένο στις περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Επαναφορά του κατώτατου μισθού στο ύψος πριν από την περικοπή και προστασία του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018.
  • Άμεση μείωση των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
  • Λιγότεροι φόροι στους οικονομικά αδύναμους.
  • Περισσότεροι φόροι στους οικονομικά ισχυρούς.
  • Δήμευση των περιουσιών όλων των επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.
  • Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
  • Άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατάργηση των βουλευτικών προνομίων.
  • Άμεση αναδιοργάνωση και χρηματοδότηση του ΕΟΠΠΥ.
  • Καταπολέμηση της εγκληματικότητας.
 
       ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Οικονομική ανάταξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών - Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας


α) Μέτρα βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου του λαού.

  • Άμεση παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης.
  • Παρέμβαση στο Τραπεζικό σύστημα ώστε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης να διασφαλιστεί η ουσιαστική ελάφρυνση των βαρών των νοικοκυριών από τόκους –επιβαρύνσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.
  • Ρύθμιση των αλλεπάλληλων φορολογικών επιβαρύνσεων των επομένων μηνών, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του οικογενειακού εισοδήματος».

β) Υποστήριξη των επιχειρήσεων στο κρίσιμο μεταβατικό διάστημα.

  • Προώθηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ισχυρό ρόλο του κράτους στις διοικήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η διοχέτευση στην πραγματική οικονομία τουλάχιστον του 25% των εγγυήσεων - κεφαλαίων που λαμβάνουν.
Τριετή επιχειρηματικά σχέδια, με στόχο την επιστροφή στο Κράτος των κεφαλαίων της ανακεφαλαιοποίησης.
Διεκδίκηση της ευρωπαϊκού πλαισίου εγγύησης των καταθέσεων που θα μειώσει σημαντικά την πίεση που ασκεί στο Τραπεζικό σύστημα η μείωση των καταθέσεων.
  • Προώθηση του συμψηφισμού υποχρεώσεων - απαιτήσεων μεταξύ κράτους και ιδιωτών συνυπολογίζοντας όλους τους οργανισμούς του δημοσίου τομέα.

γ) Αντιμετώπιση της ύφεσης, ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και προώθηση μιας ανάπτυξης νέου τύπου.

  • Άμεση κατάρτιση πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος 30δις το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε συνέργεια με μέρος των πόρων του ΕΣΠΑ και προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων, μεγάλης αλλά και μικρής κλίμακας.
  • Διεκδίκηση ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στη χρηματοδότηση των έργων στην Ελλάδα με υπέρβαση των τυπικών τραπεζικών κριτηρίων.
  • Άμεση αξιοποίηση πόρων ΕΣΠΑ. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου διαχείρισης ώστε να απλουστευτούν οι διαδικασίες και αναδιοργάνωση των αρμόδιων υπηρεσιών.
  • Διαχείριση των πόρων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.Στόχευση σε έργα που δημιουργούν σταθερές θέσεις εργασίας και έχουν υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή. Ενίσχυση περιφερειακής διάστασης της ανάπτυξης.Διάχυση των ωφελειών σε όλους.
  • Προώθηση της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με στήριξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Ø  Αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων γραφειοκρατικών εμποδίων και πάταξη της διαφθοράς.
Ø  Αναδιοργάνωση όλων των αρμόδιων δομών και υπηρεσιών του δημοσίου ώστε να εκπληρώνουν αποτελεσματικά το ρυθμιστικό, ελεγκτικό και ταυτόχρονα υποστηρικτικό ρόλο προς την επιχειρηματικότητα.
Ø  Υποστήριξη των ΜμΕ μέσω του ΕΣΠΑ για τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, διεθνή δικτύωση, σύνδεση με την Έρευνα. Κίνητρα για επενδύσεις .
Ø  Υποστήριξη της δημιουργίας νέων οικονομικών υποκειμένων (συνεταιρισμοί, αστικές εταιρείες, ΜΚΟ) ιδιαίτερα στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας.
  • Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και υποστήριξη της ανάπτυξης στους τομείς του τουρισμού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πληροφορικής, εξαγωγών μεταποιητικού τομέα, αγροτικής παραγωγής.

δ) Οι πράσινες πολιτικές στον πυρήνα της ανάπτυξης νέου τύπου.

  • Ολοκλήρωση υποδομών για την διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων με χρηματοδοτικά εργαλεία και κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες.
  • Συντονισμένη διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος(προστατευόμενες περιοχές) σε συνδυασμό με τοπικά αναπτυξιακά μοντέλα.
  • Κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού Χωροταξικού και επιμέρους Χωροταξικών με «ζωνοποίηση» δραστηριοτήτων».
  • Προώθηση αλλαγών προς την κατεύθυνση των οικονομιών «χαμηλού άνθρακα».
  • Έμφαση στη σχεδιασμένη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

ε) Νέος αναπτυξιακός ρόλος του κράτους και νέα σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Αναθεώρηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αξιοποίηση και όχι εκποίηση δημόσιας περιουσίας.
  • Δημιουργία  δημόσιας  αναπτυξιακής τράπεζας.

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Επτά προτάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής κατέθεσε επτά προτάσεις για τη σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Συγκεκριμένα:

-Το 1ο μέτρο είναι το πάγωμα των περικοπών  σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες προβλέπονται για τον Ιούνιο, η κατάργηση της μείωσης κατά 22% του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Το μέτρο για το πάγωμα  είναι αποτέλεσμα  της βασικής αναδιαπραγμάτευσης, για επιμήκυνση έως το τέλος του 2017 της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αυτό σημαίνει ότι τα 14 δις που απαιτεί η τρόικα για φέτος,  γίνονται 3,5 δις. Αυτά τα ποσά μπορούν  φέτος να εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των αμυντικών δαπανών, το οριστικό τέλος στο πάρτι των προμηθευτών  φαρμάκων και  αναλώσιμων και από το νοικοκύρεμα στη Δημόσια Διοίκηση.

-Το 2ο μέτρο, που μάς απεμπλέκει από το Μνημόνιο είναι ο μη συνυπολογισμός των Δημοσίων Επενδύσεων στις δαπάνες που δημιουργούν πρωτογενή ελλείμματα. Κόβοντας αυτές τις δαπάνες, όπως καταλήγει η εφαρμογή του Μνημονίου, κόβουμε τα πόδια μας, επιτείνεται η ύφεση, που σωριάζει ανέργους και σωρεύει λουκέτα και  αυξάνεται  το έλλειμμα.

-Το 3ο  μέτρο : Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του Κράτους ώστε να κτυπηθεί η φοροδιαφυγή και να ανακουφιστούν οι αδύναμοι. Θα εισαγάγουμε νέους θεσμούς για τον καταλογισμό των φόρων που θα κτυπήσουν τη διαφθορά στις εφορίες και θα προσφέρουν απασχόληση σε ανέργους .

Η Δημοκρατική Αριστερά στη Σκύρο


Tη Σκύρο επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο 2 & 3 Ιουνίου ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, στέλεχος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και επικοινώνησε το πρόγραμμα και τις θέσεις της.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό κατάστημα, στην αγορά της Σκύρου, συμμετείχαν άντρες και γυναίκες, που αναζητούσαν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγρότες, κτηνοτρόφοι, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, νέες και νέοι του νησιού, θέτοντας ερωτήματα για την πολιτική πρόταση της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η συζήτηση διάρκεσε περισσότερο από 2 ώρες και σίγουρα ήταν μια συνάντηση αρκετά ελπιδοφόρα για την προσπάθεια της ΔΗΜ.ΑΡ. να επικοινωνήσει τον προγραμματικό της λόγο.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Εργασιακές σχέσεις και ανταγωνιστικότητα


(του Δημήτρη Αναγνωστάκη)
Οι εργασιακές σχέσεις έχουν εδώ και καιρό ελαστικοποιηθεί στη χώρα μας. Κατακτήσεις του εργατικού κινήματος έχουν εκμηδενιστεί. Είναι αναγκαία λοιπόν η ανάπτυξη ενός πλέγματος δράσεων με στόχο:

Την Προστασία των εργαζομένων.
Την Πάταξη της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας
Την Άρση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, που μείωσε τους
κατώτατους μισθούς και επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων,
σε συνδυασμό με ένα διαφορετικό πρόγραμμα ενίσχυσης της
ανταγωνιστικότητας.
Τη Σταδιακή βελτίωση των κατώτατων μισθών καθώς ανακάμπτει η οικονομία.
Την Έμφαση στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων και ενίσχυση των Συλλογικών
Διαπραγματεύσεων.
Την Επανεξέταση της εργασιακής νομοθεσίας και στρατηγικό σχέδιο
μακροπρόθεσμων στόχων, μετά από εκτεταμένο κοινωνικό διάλογο.

Η απαίτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους, εκτός από κοινωνικά άδικη είναι και αναποτελεσματική, σε σχέση με τον στόχο της ανταγωνιστικότητας.
Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων μεταξύ αυτών το μισθολογικό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος , η παραγωγικότητα της εργασίας και το γενικότερο οικονομικό – φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο που προσφέρει μία χώρα στις επιχειρήσεις.

Η δομή της ελληνικής οικονομίας καθώς και η μη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων οδήγησαν το προηγούμενο διάστημα στην άσκοπη απώλεια μεγάλου μέρους των θυσιών του λαού, στο βωμό πενιχρών οικονομικών αποτελεσμάτων. Η μείωση των αμοιβών ως μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οδηγεί μακροπρόθεσμα στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Η αναστροφή της καθοδικής πορείας των μισθών και η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων είναι ένας στόχος που μπορεί να διεκδικηθεί με την προϋπόθεση της ενεργοποίησης ενός συνολικού προγράμματος, που θα αντιμετωπίζει τους άλλους παράγοντες που καθηλώνουν την ανταγωνιστικότητα. Άξονες ενός τέτοιου προγράμματος θα είναι:
Ο περιορισμός του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% με πρόβλεψη αντικατάστασης των απωλειών που θα έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η καταπολέμηση διαφθοράς, η έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, η δημιουργία σταθερού φορολογικού συστήματος, η βελτίωση της λειτουργίας του κρατικού τομέα και η βελτίωση των υποδομών.
Η υποστήριξη των επιχειρήσεων μέσα από τη λειτουργία αναβαθμισμένων δομών στήριξης για την πληροφόρηση, την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων και την οργάνωση δικτύων διανομής.
Η εκπόνηση στρατηγικής εξαγωγών και ενός τριετούς σχεδίου ανάπτυξης τους,
που θα αξιοποιεί το σύνολο των ευκαιριών που αναδύονται.

Στόχος πρέπει να είναι στο τέλος του 2013, μέσω της καθιέρωσης της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των βελτιώσεων στα πεδία των επιβαρυντικών προς την ανταγωνιστικότητα παραγόντων, να επιτύχουμε την ανάκτηση της απώλειας κατά 22% του κατώτατου μισθού. Το ίδιο διάστημα θα πρέπει να επιτύχουμε την αντιμετώπισης της εκτεταμένης υπερεκμετάλλευσης μέσω της ανασφάλιστης εργασίας με την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου συστήματος ελέγχου από τις επιθεωρήσεις εργασίας και το ΙΚΑ και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
Αυτό το νέο πλαίσιο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας πρέπει να αποτυπωθεί σε μια νέα συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.

Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

επίσκεψη της ΔΗΜΑΡ στην περιοχή της Κύμης



Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, κλιμάκιο της Δημοκρατικής Αριστεράς επισκέφθηκε το Αλιβέρι, όπου συνομίλησε με πολίτες. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τα Λέπουρα, το Αυλωνάρι, το Μονόδρυ, τα Διρρεύματα, τις Κονίστρες όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αντιδήμαρχο, τους Ταξιάρχες και την Κύμη.
Στην Κύμη, οι υποψήφιοι και τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την Αντιδήμαρχο Κύμης, το Διευθυντή του ΙΚΑ και να επισκεφθούν το Νοσοκομείο της πόλης, το Δασαρχείο, την Πολεοδομία και το εργοστάσιο της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ.
Σε όλες τις περιπτώσεις ήταν εμφανής η έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς του κράτους που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπηρεσιών της πόλης.
Η ΔΗΜΑΡ δηλώνει για ακόμη μια φορά τη συμπαράστασή της στον αγώνα των πολιτών της Κύμης για να μείνει το ΙΚΑ στην πόλη, το οποίο εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων και να συνεχίσει η λειτουργία του εργοστασίου της ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Επιπλέον, η ΔΗΜΑΡ δηλώνει την ανάγκη να σταματήσει η υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης που αποψιλώνεται από ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του κεντρικού κράτους, οι πολίτες αντιστέκονται και προσπαθούν να οργανώσουν τη ζωή τους και να αναδείξουντα πλεονεκτήματα του τόπου τους. Σε αυτές τις προσπάθειες θα πρέπει να αναφερθούν οι συνεταιρισμοί γυναικών του Αυλωναρίου και της Κύμης που παράγουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Η ΔΗΜΑΡ πιστεύει ότι η ελληνική περιφέρεια θα πρέπει να στηριχθεί από το κράτος και οι άνθρωποι που ζουν εκεί πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όσων έχουν την ευθύνη του κυβερνητικού σχεδιασμού. Σε κάθε περίπτωση, η ΔΗΜΑΡ θα είναι στο πλευρό των πολιτών και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για να προωθεί τα δίκαια αιτήματά τους.