Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1ου  ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ                                                                     ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Αρ. 3

Προς:
 τις οργανώσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.               7/02/2011
τα μέλη της ΠΠΕ και των Περιφερειακών Οργάνων            

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ  ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ



Α-   ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


·            Το Συνέδριο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ θα γίνει 31 Μαρτίου,                        1,2,3Απριλίου 2011 στην Αθήνα. Αίθουσα ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ (Κεραμεικού 58, Μεταξουργείο)
·            Έναρξη προσυνεδριακού διαλόγου: 14/2/2011
·            Οι προσυνεδριακές συνελεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 25-03-2011
·            Στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου μπορεί να οργανωθούν θεματικές εκδηλώσεις, με ευθύνη της Οργανωτικής  Επιτροπής.

Β-   ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΟΙ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ


1-   Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι:
α)   Θέσεις της Π.Π.Ε. – Πολιτική Απόφαση
β) Καταστατικό
γ)   Εκλογή της ηγεσίας του Κόμματος και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου

2-   Τα κείμενα που θα αποτελέσουν τη βάση του προσυνεδριακού διαλόγου θα είναι:
Οι Θέσεις της ΠΠΕ και  το σχέδιο Καταστατικού.

3-   Συζήτηση των προσυνεδριακών κειμένων.
Στη συζήτηση προηγείται σύντομη παρουσίαση των κατατεθειμένων κειμένων.
Η συζήτηση γίνεται σε συνελεύσεις στις Οργανώσεις του Κόμματος.
Επιδιώκουμε οι συνελεύσεις να μην είναι μια τυπική εσωκομματική διαδικασία.
Θέλουμε την ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τις θέσεις μας ,ζητάμε τον δημόσιο έλεγχο και την κριτική από όλους τους πολίτες ,είτε θέλουν να είναι μέλη του κόμματος είτε όχι.
Θέλουμε το συνέδριό μας να είναι μια ανοιχτή διαβούλευση με την κοινωνία και όχι μια αυστηρά εσωτερική υπόθεση των μελών και στελεχών του κόμματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συνελεύσεις μας είναι ανοιχτές σε όποιον θέλει να τις παρακολουθήσει ,γίνονται σε χώρο έγκαιρα γνωστοποιημένο (με ανακοινώσεις των οργανώσεων) και δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το θελήσει να πάρει μέρος στην συζήτηση.
   
  Όπου σε επίπεδο δήμου υπάρχουν τουλάχιστον 5 μέλη συγκροτείται Οργάνωση και σε αυτή γίνεται συνέλευση. Μόνο ως εξαίρεση η συζήτηση γίνεται σε Νομαρχιακές Συνελεύσεις, με απόφαση που θα πάρει το αντίστοιχο Περιφερειακό Γραφείο και με σύμφωνη γνώμη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Αναλόγως αντιμετωπίζονται και οι διαδικασίες των κλαδικών οργανώσεων
Η συνέλευση για τη συζήτηση είναι ενιαία διαδικασία και μπορεί να διαρκέσει το πολύ δύο συνεδριάσεις.



4-   Ψηφοφορίες
Οι προτάσεις που διατυπώνονται στη διάρκεια της συζήτησης εφόσον ζητηθεί μπαίνουν σε ψηφοφορία στη συνέλευση και στα πρακτικά καταγράφονται οι προτάσεις που πλειοψήφησαν.
Για τα προσυνεδριακά κείμενα γίνεται ψηφοφορία, στην οποία καταγράφονται οι ψήφοι υπέρ, κατά και τα λευκά, για κάθε ένα από αυτά.
Σκοπός όλων των ψηφοφοριών που γνωστοποιούνται στην ΠΠΕ πριν το Συνέδριο, είναι να επηρεάσουν την τελική διαμόρφωση των  κειμένων.

Γ-    Μέλη.  Συμμετοχή στη συζήτηση και τις ψηφοφορίες

1-   Η εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο γίνεται από τις Οργανώσεις ή από τις Νομαρχιακές Συνελεύσεις, σε αντιστοιχία με το πώς έγινε η συζήτηση των προσυνεδριακών κειμένων. Οι συνελεύσεις και οι ψηφοφορίες γίνονται στην έδρα της αντίστοιχης οργάνωσης, αν υπάρχει, (γραφεία Οργανώσεων) ή σε άλλο, συγκεκριμένο (δημόσιο) χώρο, που γνωστοποιείται στην οργανωτική επιτροπή.

2-   Δικαίωμα συμμετοχής στις ψηφοφορίες για τα κείμενα και την εκλογή αντιπροσώπων έχουν όλα τα μέλη του κόμματος που περιλαμβάνονται στις οργανωτικές καταστάσεις. Μέλη του κόμματος μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την ημέρα της προσυνεδριακής συνέλευσης.
 Κάθε μέλος του κόμματος, που συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων καταβάλλει το ποσό των 5 ευρώ.  
3-   Η ψηφοφορία για την εκλογή αντιπροσώπων αρχίζει στην ίδια συνεδρίαση που ολοκληρώνονται οι ψηφοφορίες στα κείμενα και μπορεί είτε να ολοκληρωθεί στην ίδια συνεδρίαση, είτε να συνεχιστεί την επόμενη μέρα.
  Οι Οργανώσεις οφείλουν να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί στη συζήτηση και στις ψηφοφορίες η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των μελών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.
Το κάθε μέλος του κόμματος μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση, να βάλει υποψηφιότητα για αντιπρόσωπος και να ψηφίσει για τα κείμενα και τους αντιπροσώπους μόνο σε μία Οργάνωση (σ’ αυτήν που είναι εγγεγραμμένος).
4. Στο Συνέδριο, μετέχουν αυτοδίκαια, με πλήρη δικαιώματα, οι βουλευτές του κόμματος, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη του κόμματος -, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων –μέλη του κόμματος - και τα εκλεγμένα μέλη του κόμματος στις διοικήσεις τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων. Οσοι/ες ανήκουν στη κατηγορία έρχονται στο Συνέδριο ως «υπεράριθμοι» από τις Οργανώσεις τους, μαζί με τους αντιπροσώπους που εκλέγονται με βάση το μέτρο αντιπροσώπευσης.



Δ-   Εκλογή αντιπροσώπων

1-       Εκλογικό μέτρο

Το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι 1 αντιπρόσωπος για κάθε 5 εγγεγραμμένα μέλη στις οργανωτικές καταστάσεις, εφόσον οι ψηφίσαντες για αντιπροσώπους είναι τουλάχιστον τα 50%+1 των εγγεγραμμένων στην αντίστοιχη οργανωτική κατάσταση. Για μικρότερο αριθμό ψηφισάντων, ο αριθμός των αντιπροσώπων μειώνεται αναλογικά.( π.χ Οργάνωση με 50 μέλη δικαιούται να εκλέξει 10 αντιπροσώπους αν ψηφίσουν, τουλάχιστον,  26 μέλη. Σε περίπτωση που ψηφίσουν 16 μέλη τότε η ΟΕ θεωρεί ότι η οργάνωση έχει 30 μέλη και δικαιούται να εκλέξει 6 αντιπροσώπους).


. Με βάση τα παραπάνω:

Οργάνωση  με   3 έως 7 μέλη   εκλέγει    1 αντιπρόσωπο  
Οργάνωση  με   8  έως 12 μέλη  εκλέγει   2 αντ/σώπους    
Οργάνωση  με  13 έως 17 μέλη  εκλέγει   3 αντ/σώπους    
Οργάνωση  με  18 έως 22 μέλη  εκλέγει   4 αντ/σώπους    
Οργάνωση  με  23 έως 27 μέλη  εκλέγει   5 αντ/σώπους    
Οργάνωση  με  28 έως 32 μέλη  εκλέγει   6 αντ/σώπους    
Οργάνωση  με  33 έως 37 μέλη  εκλέγει   7 αντ/σώπους    κλπ

Οι Οργανώσεις , οφείλουν να καταθέτουν στην Οργανωτική Επιτροπή το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής των συνελεύσεων τουλάχιστον δυο (2) ημέρες νωρίτερα από τη διεξαγωγή τους , για την Αθήνα και την Θεσ/νίκη, τέσσερεις (4) για την περιφέρεια και επτά (7) για τις οργανώσεις εξωτερικού. Ενημερώνουν επίσης και για το ποιες οργανώσεις συμμετέχουν στη συνέλευση για την εκλογή αντιπροσώπων.
Αν υπάρχει ισοψηφία στους επιλαχόντες γίνεται κλήρωση για την εκλογή ενός αντιπροσώπου.

2-   Τρόπος εκλογής
Υποψήφιοι για αντιπρόσωποι είναι όλα τα μέλη που θα προταθούν ή αυτοπροταθούν στη Συνέλευση της Οργάνωσης..

Η εκλογή των αντιπροσώπων γίνεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Στο ψηφοδέλτιο, το κάθε μέλος της ΔΗΜ.ΑΡ.  έχει τη δυνατότητα να βάλει σταυρούς μέχρι το 40% του αριθμού των αντιπροσώπων που αντιστοιχούν στο συγκεκριμένο σώμα με βάση το μέτρο αντιπροσώπευσης 1 προς 5.

Εάν ο αριθμός των σταυρών που προκύπτει δεν είναι ακέραιος, μετατρέπεται στον αμέσως μεγαλύτερο αριθμό. Δηλ.:
     
1 αντιπρ. à 1 σταυρ.
2 αντιπρ. à 1 σταυρ.
3 αντιπρ. à 2 σταυρ.
4 αντιπρ.  à 2 σταυρ.
5 αντιπρ. à 2 σταυρ.
6 αντιπρ. à 3 σταυρ.
7 αντιπρ. à 3 σταυρ.
8 αντιπρ.  à 4 σταυρ.
9 αντιπρ. à 4 σταυρ.
10 αντιπρ. à 4 σταυρ.
11 αντιπρ. à 5 σταυρ.
12 αντιπρ. à 5 σταυρ.
13 αντιπρ. à 6 σταυρ.
14 αντιπρ. à 6 σταυρ.
15 αντιπρ. à 6 σταυρ.
16 αντιπρ. à 7 σταυρ.


Στις ψηφοφορίες ισχύει ποσόστωση γυναικών, που προκύπτει από τον αριθμό των εγγεγραμμένων γυναικών σε κάθε Οργάνωση. Η ποσόστωση των γυναικών στην εκλογή αντιπροσώπων υπολογίζεται στον αρχικό αριθμό των αντιπροσώπων που δικαιούται με βάση την δύναμή της η Οργάνωση. Σε περίπτωση που οι ψηφίσαντες είναι λιγότεροι των 50%+1 των μελών, η ποσόστωση των γυναικών υπολογίζεται με βάση το μειωμένο αριθμό εκλεγομένων.
 Σε περίπτωση ισοψηφιών, γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοψηφησάντων, ώστε να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος για την οργάνωση αριθμός των εκλεγομένων αντιπροσώπων. Εφόσον δεν έχει εξασφαλιστεί η ποσόστωση, στην κατανομή προηγούνται οι γυναίκες πριν την κλήρωση.  
     
Ε-    Εφορευτική Επιτροπή

Σε κάθε οργάνωση εκλέγεται Εφορευτική Επιτροπή, η οποία τηρεί τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων, συμπληρώνει και υπογράφει τα σχετικά πρακτικά, τα οποία αποστέλλονται στην Ο.Ε. του Συνεδρίου την επομένη ημέρα από το τέλος της ψηφοφορίας. Μαζί με τα πρακτικά της συνέλευσης, η Εφορευτική Επιτροπή αποστέλλει στην ΟΕ και τον τελικό κατάλογο των μελών της Οργάνωσης.

ΣΤ- ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΟΥ

Η αναπλήρωση εκλεγμένου αντιπροσώπου γίνεται με έγγραφη παραίτηση του αντιπροσώπου, που τίθεται υπ΄όψιν του Γραμματέα της οργάνωσής του και κατατίθεται στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Αντιπροσώπων το αργότερο μια (1) ημέρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου.
Τον παραιτηθέντα/είσα αντιπρόσωπο αντικαθιστά ο/η πρώτος/η επιλαχών/ούσα  σύμφωνα με το επικυρωμένο πρακτικό της εκλογής. Μετά την έναρξη του Συνεδρίου δεν γίνεται δεκτή καμία αναπλήρωση εκλεγμένου αντιπροσώπου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου