Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Τρόμος πίσω από τις κρυφές δημοσκοπήσεις

(του Πάνου Κολιοπάνου)

Τα δύο τέως μεγάλα κόμματα, περιδεή μπροστά στην συνεχιζόμενη αποσυσπείρωσή τους, διενεργούν καθημερινές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις προκειμένου να αναπροσαρμόζουν στις ελάχιστες μέρες που απομένουν έως την Κυριακή. Τα έως τώρα ευρήματα είναι όχι μόνον δεν δικαιώνουν τις προσδοκίες τους για την συνήθη συσπείρωση που συνήθως γνώριζαν λίγο πριν την κάλπη, αλλά αντιθέτως οι διαρροές συνεχίζονται.

Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει την μεγαλύτερη αποσυσπείρωση, με τον πρώτο αριθμό του ποσοστού να είναι μόνιμα το "1". Η ΝΔ παραμένει στάσιμη στο ποσοστό που κατέγραψαν οι τελευταίες δημόσιες δημοσκοπήσεις και τα άλλα κόμματα βελτιώνουν ή κρατούν σταθερά τα ποσοστά τους παρά τις πιέσεις που ασκούνται στις ευάλωτες οικονομικά τάξεις, τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και από διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

Η προσπάθεια να αντιρροπήσουν τα δυσμενή στοιχεία για το δικομματικό σύστημα επικεντρώνεται κυρίως σε συνεχείς διαρροές προς ορισμένα blogs δήθεν αποκαλυπτικών στοιχείων από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν ευνοϊκή εικόνα για τα δύο κόμματα. Προσπάθεια όμως ατελέσφορη, που σε ορισμένες περιπτώσεις καταντά και γελοία. Είναι η πρώτη φορά στην περίοδο της μεταπολίτευσης που η εκτοξευόμενη απειλή της ακυβερνησίας όχι μόνον δεν φοβίζει το εκλογικό σώμα αλλά φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Αυξάνει την οργή του πολίτη.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία, όπου η επωδός είναι η ίδια: "Τί περισσότερο μπορούμε να πάθουμε από την εξαθλίωση στην οποία μας οδήγησαν, αυτοί που τώρα μας κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου