Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Συνέντευξη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στην "Καθημερινή" και τον δημοσιογράφο Κ. Ζούλα

Kύριε πρόεδρε μήπως βιαστήκατε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για την σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής κατά του κ. Παπακωνσταντίνου; Γιατί οι πρώτες ενδείξεις από τις καταθέσεις των συγγενών του δεν δείχνουν ότι είχε κίνητρο να τους αφαιρέσει από τη λίστα Λαγκάρντ.
Η προκαταρκτική εξέταση προϋποθέτει ισχυρές ενδείξεις. Και η πρωτοβουλία μου, την οποία υιοθέτησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οφείλεται στο γεγονός ότι είχαμε σαφείς ενδείξεις από το φάκελο που είχε φτάσει στη βουλή και από όσα γενικότερα κατεγράφησαν αναφορικά με την περιβόητη λίστα. Δεν ήταν δυνατόν να μην υπάρξει μια συγκεκριμένη παρέμβαση για τη σύσταση αυτής της επιτροπής. Μιας επιτροπής που θα ερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματατος και μην εκπλαγείτε αν έχουμε εκπλήξεις. Εννοώ να προκύψουν άγνωστα έως σήμερα στοιχεία τα οποία θα βαρύνουν ίσως κι άλλα πρόσωπα διευρύνοντας την έρευνα της επιτροπής.


Ακούγεστε σαν ήδη να αμφιβάλλετε για την ορθότητα της επικεντρωμένης επιλογής σας στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Ούτε αμφιβολίες έχω, ούτε βεβαιότητες. Ουδείς έσπευσε να εκδώσει προδικαστική απόφαση. Η κοινοβουλευτική αυτή ενέργεια έπρεπε να γίνει για να διερευνηθεί σε βάθος αυτή η υπόθεση.

Άρα υιοθετείτε την άποψη ότι υπάρχει μια αντικειμενική ευθύνη όχι μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά και του κ. Βενιζέλου για τον γενικότερο τρόπο που χειρίστηκαν τη λίστα.
Ασφαλώς υπάρχει πολιτική ευθύνη για το τι έγινε. Δηλαδή το πως αντιμετωπίστηκε η λίστα Λαγκάρντ όχι μόνο διαδικαστικά, αλλά και ουσιαστικά.

Κι αν π.χ αθωωθεί ο κ. Παπακωνσταντίνου από τον ποινικό του έλεγχο δεν θα υποβαθμισθούν αυτές οι πολιτικές ευθύνες;
Όχι βέβαια. Είναι άλλο πράγμα η επιτροπή που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση κι εντελώς άλλο το να προκύψει και μια εξεταστική επιτροπή που μπορεί να διερευνήσει και τις πολιτικές ευθύνες.

Θεωρείτε δηλαδή πιθανόν να προκύψει η ανάγκη σύγκλησης και εξεταστικής επιτροπής;
Δεν το αποκλείω.

Αν η πλειοψηφία των βουλευτών αποφασίσει να μην ελεγχθεί μόνον ο κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά π.χ και ο κ. Βενιζέλος, όπως εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση;
Εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω την θέση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ είναι όλοι πεπεισμένοι για την ορθότητα της πρότασή μας. Για να απαντήσω, όμως, ευθέως: κάθε απόφαση της Βουλής θα είναι σεβαστή και δεν θεωρώ ότι θα ρηγματώσει την κυβέρνηση.

Ωστόσο απεδείχθη αρκετή η κριτική που σας άσκησαν δύο βουλευτές σας Βουδούρης και Μουτσινάς για να ρηγματωθεί ήδη η ΔΗΜΑΡ.
Η απόφασή μου να τεθούν και οι δύο εκτός ΚΟ δεν είχε καμία σχέση με τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά με  συμπεριφορά τους όλο το τελευταίο εξάμηνο που υπονόμευε τις θέσεις της ΔΗΜΑΡ και όσων υποσχεθήκαμε πριν από τις εκλογές. Δεν υπήρξε ούτε ένα πολιτικό ζήτημα στο οποίο να εκφράσουν τη συμφωνία τους. Άλλο ζήτημα η σεβαστή διαφορετική άποψη και άλλο η αντιπαλότητα και η πλήρης αντίθεση που προωθεί διαφορετικό πολιτικό σχέδιο. 

Δεν έχουν ένα δίκιο όμως όταν υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες επιλογές της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σχέση με όσα υποσχέθηκε η ΔΗΜΑΡ;
Όχι, κανένα δίκιο. Το μείζον που υποσχεθήκαμε και υπογράψαμε και στην προγραμματική συμφωνία ήταν να σταθεί η χώρα όρθια, να διασφαλίσει τη θέση της στην ευρωζώνη. Και τα καταφέραμε παρ ό,τι –πιστέψτε με- δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Παραταύτα οι αποπεμφθέντες βουλευτές με δική σας πρόταση βρέθηκαν ξαφνικά το καλοκαίρι στο κόμμα σας.
Ας αναλάβω εγώ την ευθύνη γι αυτό. Δεν αρνούμαι ότι υπήρξαν κάποιες λαθεμένες επιλογές. Αλλά στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιδιώξαμε οι περισσότερες επιλογές δικαιώθηκαν και με το παραπάνω.

Το νέο άνοιγμα που επιχείρησε προσφάτως η ΔΗΜΑΡ με συγγενείς της δυνάμεις ή ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ γιατί ναυάγησε;
Δεν ματαιώθηκε ο στόχος μας για την διεύρυνση και τη συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απλώς η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε ότι αυτή η προσπάθεια δεν θα έπρεπε  να σημάνει την απαρχή διεργασιών μεταξύ των κομμάτων. Πολύ περισσότερο σε επίπεδο κορυφής.

Σας καταλογίζετε μια a la cart συμμετοχή στην κυβέρνηση κι ότι αποφεύγετε το πολιτικό κόστος. Παράδειγμα, η τελευταία επιλογή σας να καταψηφίσετε δύο άρθρα για τις συγχωνεύσεις οργανισμών παρότι προτάθηκαν από «εκλεκτό» σας υπουργό  κ. Αντ. Μανιτάκη
Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ΔΗΜΑΡ μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά έχω επανειλημμένως τονίσει ότι διατηρεί τις απόψεις της. Η πρόσφατη διαφωνία μας δεν αφορούσε τις συγχωνεύσεις, αλλά τον τρόπο που προτάθηκαν για τα ερευνητικά ιδρύματα, παρά τη δική μας εισήγηση. Θεωρώ δε αβάσιμη την κριτική που μεταφέρετε, γιατί ψηφίσαμε όλα τα άλλα άρθρα του νόμου. Και στα εργασιακά, σας θυμίζω, είχα εξ αρχής δηλώσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα τα καταψηφίσει -με «παρών»- αν έρθουν όλα σε ένα άρθρο, κάτι που κάναμε. Το ερώτημά σας όμως μου δίνει γενικότερα την αφορμή να υπογραμμίσω ότι η ΔΗΜΑΡ στήριξε εξ αρχής και εξακολουθεί να στηρίζει  την κυβέρνηση. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν αποσύραμε την εμπιστοσύνη μας. Χωρίς καμία πολιτική αυταρέσκεια εκτιμώ ότι η ΔΗΜΑΡ είναι το σταθεροποιητικό της στοιχείο, κάτι που νομίζω έχουν αντιληφθεί και οι πολίτες.

Εκτιμάτε δηλαδή ότι μια κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε να σταθεί σήμερα;
Ναι, αυτή είναι η άποψή μου.

Θα δεχθείτε, ωστόσο, ότι αν ανάλογη στάση τηρούσε και το ΠΑΣΟΚ όλες οι κυβερνητικές επιλογές θα μπορούσαν να τιναχθούν στον αέρα.
Εξαρτάται απ’ το τι ο καθένας διεκδικεί, σε ποια σημεία διαφωνεί και γιατί. Εγώ θα ευχόμουν -και το διεκδικώ- οι οποιεσδήποτε διαφορές απόψεων να αντιμετωπίζονται πριν φτάσουν στη βουλή. Και το λέω γιατί ορθώς γίνονται οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το υπουργικό συμβούλιο το οποίο πρέπει να συνέρχεται συχνότερα. Πέραν αυτού όμως, θέλω να επαναφέρω σήμερα και την πρόταση σύστασης ενός άτυπου οργάνου το οποίο θα συντονίζει την πολιτική δράση των κυβερνητικών εταίρων. Ενός οργάνου που θα αντιμετωπίζει πολιτικές διαφορές και θα υποβοηθά έτσι και το κυβερνητικό έργο.

Αλλαγές δεν χρειάζονται;
Αν αναφέρεστε σε ανασχηματισμό όχι. Γνώμη μου είναι ότι επι του παρόντος δεν χρειάζεται γιατί οι υπουργοί έχουν  εξοικειωθεί με το αντικείμενο τους που τους καθιστά και αποτελεσματικότερους. Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση με τον πρωθυπουργό, αλλά αν γινόταν, θα ήμουν αρνητικός σε αυτήν τη συγκυρία.

Είστε ικανοποιημένος από το πόσο εισακούονται οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ στις επιλογές της κυβέρνησης;
Ναι. Χωρίς βέβαια να αρνούμαι ότι θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα βήματα στις κατευθύνσεις που προτείνουμε. Αλλά η κυβέρνηση οφείλει εκ των πραγμάτων να βρίσκει τον κοινό τόπο για όλα τα θέματα προκειμένου να εξασφαλίζει τη συμφωνία και των τριών κομμάτων.

Αυτή όμως η συμφωνία συχνά απολήγει και σε εξυπηρέτηση ισορροπιών. Γιατί π.χ συναινέσατε στις επιλογές πρώην πολιτευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, όταν την πρακτική αυτή την καταγγέλλατε στο παρελθόν;
Θα έπρεπε, όντως, να υπάρχει μια άλλη διαδικασία στη στελέχωση των δομών του κράτους. Αλλά σας διαβεβαιώ ότι όλες οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ γίνονται με απολύτως αξιοκρατικά κριτήρια.

Και γιατί δεν βάζετε βέτο σε κάποιες επιλογές των εταίρων σας που θεωρείτε μη αξιοκρατικές;
Μπορεί να μην έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά το έχουμε ήδη κάνει. Δεν θα αναφερθώ όμως σε συγκεκριμένα πρόσωπα που απορρίψαμε.

Θα γνωρίζετε βέβαια την πάγια κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι προσφέρετε ένα αριστερό άλλοθι στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Θα προκαλούσα τον ΣΥΡΙΖΑ να μας πει μία –έστω- μεταρρύθμιση που θα επιθυμούσε. Διαπιστώνω διαρκώς αοριστίες και αντιφάσεις στο λόγο του. Ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με ένα πολιτικό εκκρεμές. Σκεφτείτε μόνον ότι ξεκίνησε από την μονομερή καταγγελία του μνημονίου και έχει φτάσει σήμερα να υιοθετεί την εκ διαμέτρου αντίθετη "λύση" μιας πανευρωπαϊκής συνδιάσκεψης για το θέμα. Ειλικρινά προσπαθώ να διαπιστώσω ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που προτείνει. Δυστυχώς δεν υπάρχει σχέδιο, αλλά μια διαρκής δημαγωγία πάνω στις πληγές της χώρας και κοινωνίας...

Συμφωνείτε με την πρόσφατη επιλογή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Δένδια να ανακαταλάβει τα δημοσία κτίρια που τελούσαν επί χρόνια υπό κατάληψη προκειμένου να παραδοθούν στους δικαιούχους τους;
Το κατάληψη-ανακατάληψη θυμίζει λίγο πολεμική ορολογία. Θα σας έλεγα όμως ότι πρέπει να προστατευθεί ο δημόσιος χώρος και αυτό που γίνεται είναι αναγκαίο.

Την Τετάρτη σας... κατέλαβαν και σας, εννοώ το κτίριο της ΔΗΜΑΡ και προκάλεσε εντύπωση ότι ενώ καταδικάσατε τους καταληψίες αποφύγατε τις μηνύσεις.
Δεν θεωρώ ότι η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης πράξης έπρεπε να γίνει με ποινικά μέσα. Η πολιτική αποδοκιμασία της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής ενέργειας τους είναι η απάντηση.

Είναι πράξη βίας μια κατάληψη;
Βεβαίως.

Ρωτώ το αυτονόητο γιατί αναρωτιέμαι μήπως τελικά η ανοχή που ανέκαθεν επεδείκνυε η Αριστερά, ενέτεινε τα φαινόμενα που συζητάμε σε βαθμό να θεωρείται «φυσιολογικό» ακόμη και να χτίζονται καθηγητές σε πανεπιστημιακά γραφεία.
Θα επικαλεστώ τη μνήμη των αναγνωστών σας. Η ΔΗΜΑΡ ποτέ δεν συμφώνησε με τη «λειτουργία» του λεγόμενου πανεπιστημιακού ασύλου, όπως την περιγράψατε. Δεν θα αρνηθώ ότι σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια ακόμη και η αυτονόητη διακίνηση των ιδεών σήμερα εμποδίζεται. Και αυτό είναι από τα πολλά που πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξει.

Πρόσφατα, διακόψατε, κάθε συζήτηση, για τη διεύρυνση της ΔΗΜΑΡ. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στην απόφασή σας;
Αντιθέτως. Προχωρούμε με σταθερότητα μια από τις βασικές ιδρυτικές μας αποφάσεις, που σχετίζεται με τη διεύρυνση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο και θέσεις. Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τη συγκεκριμένη πολιτική της παρουσία και αυτονομία, την οποία και υπερασπίζεται, επιδιώκοντας την κατά το δυνατόν ευρύτερη έκφραση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Οτιδήποτε άλλο δεν μας αφορά και πολύ περισσότερο δεν μας αφορούν οι «συναντήσεις κορυφής».

Σε συνέντευξή σας σε ξένους ανταποκριτές δηλώσετε πως “αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πετύχει και θα πετύχει”.  Με άλλα λόγια θεωρείτε πως η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την κοινοβουλευτική της θητεία;
Η κυβέρνηση αυτή έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, οι οποίες έχουν ορίζοντα τετραετίας. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η συμφωνία που κάναμε τον περασμένο Ιούνιο. Αυτό είναι και το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας. Άλλωστε δεν βλέπω και κανένα άλλο κόμμα να προτείνει κάτι διαφορετικό και να έχει ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση.

Ακούγεται το ενδεχόμενο συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη, όπως επίσης και η δική σας συμμετοχή από τη θέση του αντιπροέδρου.
Δεν μας απασχολεί αυτή την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης; Υπάρχει θέμα με το γεγονός ότι δεν συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται σε επίπεδο αρχηγών;
Τα ζητήματα λειτουργίας και συντονισμού που υπάρχουν πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση. Το υπουργικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί, να αποφασίζει και να δρα συνεκτικά, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού. Η σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να γίνεται, όχι για να υποκαθιστά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά γιατί πρέπει να αντιμετωπίζει ζητήματα που προκύπτουν ή διαφορές  που πρέπει να λύνονται.

Θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα με τη λίστα Λαγκάρντ;
Η ΔΗΜΑΡ αξιώνει την άμεση διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ και την πλήρη δημοσιοποίηση των στοιχείων της. Πρέπει να ελεγχθούν όσοι παρανόμησαν, να αποδοθούν οι ευθύνες που προβλέπονται από το νόμο και το ελληνικό δημόσιο να λάβει εκείνα που του ανήκουν. Θέλω να σας θυμίσω ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ ήταν εκείνη που με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ανέδειξε το θέμα αυτό. Το ίδιο συνεχίσουμε να κάνουμε και το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχει ζήτημα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;
Όσες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου υπήρξαν, υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη ανταπόκρισης σε ασφυκτικές προθεσμίες της χώρας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και στις ιδιαίτερες συνθήκες. Δεν έχουν λόγο ύπαρξης τώρα οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Ωστόσο και για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου η Βουλή και πάλι αποφασίζει, όπως άλλωστε το Σύνταγμα ορίζει.
 
Είστε εις εκ των εμπειρότερων πολιτικών παραγόντων του σημερινού κοινοβουλίου. Και το επικαλούμαι, διότι θέλω να σας ρωτήσω, αν φοβάστε, μια πολιτική κρίση, μια λαϊκή εξέγερση, που μπορεί να οδηγήσει και σε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις;
Η  κοινωνία δοκιμάζεται και δεν υποτιμώ τον κίνδυνο κοινωνικής αποσταθεροποίησης, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξουν άμεσες ενέργειες για τη δημιουργία μιας ασπίδας κοινωνικής προστασίας που θα στηρίζει πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε βασικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, μπορεί να υπάρξει ένα  πλαίσιο μέτρων με αναπροσανατολισμό των πόρων του ΕΣΠΑ καθώς και αξιοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος για την απασχόληση των νέων.
Ταυτόχρονα, πρέπει να προωθηθεί η αναπτυξιακή διαδικασία για την αναθέρμανση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αξιοποιώντας πρωτογενείς δυνατότητες αλλά και δυνατότητες αναπτυξιακού χαρακτήρα από την Ευρώπη. Οι έλληνες πολίτες έχουν υποβληθεί σε θυσίες. Θα αντέξουν όσο θα αισθάνονται ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που βάζουν πάτο στην καθοδική πορεία και δημιουργούν προοπτική αναστροφής αυτής της κατάστασης.
 
Σας κατηγορούν πως εγκρίνετε μια οικονομική πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα κοινωνικά και σε εξαθλίωση του λαού. Η υπερψήφιση για παράδειγμα του φορολογικού νομοσχεδίου, λένε οι αντίπαλοι σας, πως είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου της τροϊκα, που συμμετέχετε και εσείς...
Όποιος τα λέει αυτά, σημαίνει ότι δεν έχει διαβάσει το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις που προωθούνται προστατεύουν κυρίως τα αδύναμα στρώματα, αυξάνουν κατά πολύ (από 5000 ευρώ σε 9000 ευρώ) το αφορολόγητο όριο, δίνουν κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες, ενώ υπάρχουν  κλίμακες αναφορικά με τη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Υπάρχουν, βεβαίως, ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και για τα οποία η ΔΗΜΑΡ έχει τις δικές της θέσεις. Αυτά θα συζητηθούν στη βουλή. Στις αρχές του έτους, επιπλέον, θα έρθουν και εκείνες οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, ώστε να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Υπάρχουν έξι μήνες μετά τις εκλογές, κοινά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσατε ενδεχομένως να συμμετάσχετε σε μια κοινή κυβέρνηση;
Κοινά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαβλέπω. Με ποιο πρόγραμμα, με ποια ευρωπαϊκή, οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική; Δεν πρέπει, επίσης, να παραγνωρίζουμε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η Δημοκρατική Αριστερά «έχει περάσει πλέον σε αντίθετο πολιτικό στρατόπεδο» και ανήκει στους «μερκελιστές».
Νομίζω, πάντως, ότι το καλύτερο που έχει να κάνει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποκωδικοποιήσει τη δήλωση του προέδρου Λούλα: «Το μήνυμα που θέλω να στείλω στον ελληνικό λαό είναι ότι σ’ αυτή την στιγμή της κρίσης πρέπει να είναι ψύχραιμοι, να έχουν μεγάλη θέληση και να αναζητήσουν λύσεις. Να μην γίνονται πολλά σχόλια για την κρίση , αλλά να συζητούν ποιες είναι οι λύσεις».

Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει ή πρόταση σας για το εκλογικό νομοσχέδιο; Θα καλέσετε τον Αλέξη Τσίπρα, να είναι μια κοινή πρόταση;
Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη: απλή αναλογική, χωρίς κομματικές σκοπιμότητες. Η καθιέρωση της απλής αναλογικής είναι αναγκαία για τη γνήσια έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών και ως στοιχείο αλλαγής του πολιτικού συστήματος.  Η απλή αναλογική, εκτός των άλλων, μπορεί να διαμορφώνει και δυνατότητες χρήσιμων συνθέσεων και συνεργασιών. Η πρότασή μας προφανώς και θα απευθύνεται προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην ελληνική κοινωνία για το νέο έτος;
Το έτος 2013 είναι ορόσημο για τη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία έχει κάνει μεγάλες θυσίες για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το ευρώ και να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Μπαίνουμε σταδιακά στο δρόμο της ανάπτυξης, με πρώτο μέλημα την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.
Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας, εύχομαι, σε όλους και όλες, υγεία, προσωπικές επιτυχίες και δύναμη. Θα ξεπεράσουμε την κρίση. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Καλή χρονιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου