Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά για την "Ημέρα της Γυναίκας"

Εμείς, οι γυναίκες και οι άντρες της Δημοκρατικής Αριστεράς δεν τιμούμε απλά μία ακόμα επέτειο, αλλά εργαζόμαστε για να μην τη χρειαζόμαστε.

Για πάνω από ένα αιώνα η σημερινή επέτειος, της 8ης Μαρτίου, σηματοδοτεί τους αγώνες των γυναικών για δικαιοσύνη και ισότητα και θυμίζει πόσα πολλά πρέπει να γίνουν για την άρση των κοινωνικών διακρίσεων κατά των γυναικών.

Σε μία σύγχρονη χώρα η ισότητα των φύλων οφείλει να συνιστά θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας και η ανισότητα δημοκρατικό έλλειμμα. Γυναίκες και άνδρες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να μοιράζονται εξίσου τα αγαθά, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου, στην εργασία, την πολιτική, τον ελεύθερο χρόνο, την οικογένεια, την προσωπική ζωή. Οι γυναίκες ωστόσο και παρά τις διακηρύξεις παραμένουν ακόμα δέσμιες των κοινωνικών προκαταλήψεων που τις υποτιμούν και τις περιθωριοποιούν και εξακολουθούν να υφίστανται εκμετάλλευση λόγω φύλου. Η σημερινή κρίση με την εργασιακή και κοινωνική επισφάλεια που τη συνοδεύει οξύνει ακόμα περισσότερο τις διακρίσεις κατά των γυναικών με έμφαση τις ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες γυναικών όπως είναι όσες έχουν μονογονεϊκή οικογένεια ή εργάζονται ανασφάλιστες.

Η Δημοκρατική Αριστερά πιστεύει ότι χρειάζονται ιδιαίτερες πολιτικές και μέτρα που θα προστατεύσουν τις ευάλωτες ομάδες γυναικών και θα εμποδίσουν την εξαθλίωσή τους. Πιστεύει ακόμα ότι πολλά πρέπει να γίνουν  στην εκπαίδευση, στην κοινωνία, στην εργασία, στην οικογένεια για την εξέλιξη των αντιλήψεων και τη δημιουργία δικαιότερων συνθηκών αναφορικά με την ισότητα των φύλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου