Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η "πράσινη" Εύβοια που έγινε γκρίζα

(του Πάνου Κολιοπάνου)


Το αποκαλούμενο "πράσινο" νησί, η Εύβοια, που στις εκλογές του 2009 έδωσε στο ΠΑΣΟΚ ένα 48% "ανταμείφθηκε" από την κυβέρνηση Παπανδρέου με μηδέν έργα, οικονομικό μαρασμό, αποβιομηχάνιση και καλπάζουσα ανεργία, από τις υψηλώτερες στη χώρα. Όταν μάλιστα ο επίσημος δείκτης ανεργίας έφτασε για πρώτη φορά στην μεταπολεμική περίοδο το 21% και ο πραγματικός το 35% και στους νέους πάνω από 50%!

Στην τρέχουσα διετία είναι σχεδόν μηδαμινή η κρατική αρωγή προς το νησί μας, είτε μέσω του κρατικού προϋπολογισμού είτε μέσω των ΕΣΠΑ. Με την ελληνική οικονομία σε εξοντωτική ύφεση και τον τουρισμό να παραμένει η μόνη βαρειά βιομηχανία της χώρας, ένα νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα και τις διεθνείς εισόδους τουριστών (αεροδρόμιο, λιμάνια) αντιμετωπίζεται από το κράτος ως ακατοίκητο ξερονήσι. Η Εύβοια, ένα νησί με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, τόσο σε θάλασσα όσο και σε βουνά, στερείται ενός ασφαλούς και αξιόπιστου οδικού δικτύου και βασικών τουριστικών υποδομών.

Οι νομείς της εξουσίας όλα αυτά τα χρόνια πιπιλίζουν την καραμέλα της ανάπτυξης, όταν ένας τόπος φωνάζει από μόνος του ως μοναδική ευκαιρία για επενδύσεις και απασχόληση. Και όμως τον αγνοούν. Και τον καταδικάζουν σε μαρασμό, προς μεγάλη ζημία και της εθνικής οικονομίας, την ώρα που αυτή καταρρέει. Η αλαζονία της εξουσίας συμβαδίζει με την ανικανότητα των διαχειριστών της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου